STATE OF DELAWARE
DEPARTMENT OF NATURAL RESOURCES AND ENVIRONMENTAL CONTROL

DIVISION OF SOIL AND WATER CONSERVATION
89 KINGS HIGHWAY
P.O. Box 1401t
OFFICE OF THE ' DOVER, DELAWARE 19903

DIRECTOR TELEPHONE: (302) 739-4411

Memorandum

DATE:  May 29, 1996

TO: Delegated Agencies

FROM: Randy Greer, Environmental Engineer @)(\ =

DNREC, Sediment & Stormwater Program

RE: Approved Testing for Stormwater Management
Infiltration Practices

CcC: John Hughes, Director, DSWC
Robert Baldwin, Program Manager

Dear Delegated Agent;

As most of you are aware, applicants who propose using infiltration as a means of managing stormwater
for their projects must provide the delegated agency with field measured data to determine the design
infiltration rate of the in situ soils, per Section 10.3.0 (4) of the Delaware Sediment and Stormwater
Regulations. To date, the recommended test has been based on the use of the “double-ring infiltrometer”.
We have recently been asked to evaluate alternative methods which may be more cost effective while still
providing valid results for the design of stormwater infiltration practices.

DNREC/DWR’s Underground Discharges Branch has recently observed side-by-side tests using a double-
ring infiltrometer and a single-ring infiltrometer under field conditions. In the opinion of the
Undergrounde Discharges Branch, the differences in the results between the two tests are insignificant for
most practical applications.

Therefore, effective this date, the Sediment & Stormwater Program will be allowing ihe use of either the
double-ring infiltrometer or the single-ring infiltrometer for conducting field infiltration tests. The
following conditions apply for both tests:

1. The testing shall be done in accordance with ASTM D5126-90 “Comparison of Field
Methods for Determining Hydraulic Conductivity in the Vadose Zone”.

2. The individual conducting the test shall demonstrate to the delegated agency’s satisfaction
that he/she can perform the test in accordance with the above referenced ASTM specification
and is qualified to interpret the results.

Detlaware's good nature depends on you!
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An adequate number of borings, observation pits or other means, as necessary, shall be done
within the footprint of the proposed infiltration structure to verify that there is no seasonal
high water table, soil mottling, hydraulically more restrictive layer, or any other condition
which might invalidate the test results and/or otherwise prevent the proposed infiltration
structure from performing in accordance with the Sediment & Stormwater Regulations.

A minimum of one (1) field-run infiltration test shall be conducted for each proposed
structure. Additional tests may be required if, in either the tester’s professional judgement or
the review agency’s opinion, one test can not adequately characterize the infiltration rate due
to soil variabliltiy or other factors. :

The test(s) shall be run at the hydraulically most restrictive zone from 0-3’ below the
proposed bottom elevation of the infiltration structure.

The design infiltration rate (DIR) for the proposed infiltration structure shall have a factor of
safety of 2.0 based on the measured infiltration rate (MIR). The appropriate mathematical
relationship would therefore be:
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Questions or comments concerning this memorandum should be directed to the Sediment & Stormwater
Program at (302)-739-4411. '




