
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

(302) 760-2030 
FAX (302) 739-2254 

 
May 8, 2008 

 
Interested Design Builders: 
 
RE: Contract No. 26-073-03 Readvertised 

Federal Aid Project No. BRN-S050(14) 
 Bridge 3-156 on SR-1 over Indian River Inlet 
 Sussex County 
 

Attached is Addendum No. 6 to the RFP for the referenced contract consisting of the 
following: 
 

1. One (1) page, Scope of Services Package Response Comment Form, Form RCF – 
Question 90, page 1, new, to be added to the Request For Proposal. 

 
2. One (1) page, Scope of Services Package, Contract Documents - Part 1 - Project 

Scope, page 2 of 6, revised, to be substituted for the same page in the Request For 
Proposal.  

 
3. One (1) page, Scope of Services Package, Contract Documents - Part 2 - DB 

Section 101, pages 14 of 19, revised, to be substituted for the same page in the 
Request For Proposal. 

 
4. One (1) page, Scope of Services Package, Contract Documents - Part 2 - DB 

Section 112, pages 4 of 7, revised, to be substituted for the same page in the 
Request For Proposal. 

 
5. One (1) page, Scope of Services Package, Part 4 -  Special Provisions, 605500 – 

Cable Supported Bridge System Requirements, pages 9 of 18, revised, to be 
substituted for the same page in the Request For Proposal. (Part 4 – Special 
Provisions sequence page 69.) 
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Please note the revisions listed above and submit your Proposal based upon this information. 
 
 

      Very truly yours,  
 
 
 

 John V. Eustis, Jr. 
 Contract Services Project Manager 

 
:jve, jr. 
attach. 
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FORM RCF 
 

SCOPE OF SERVICES PACKAGE RESPONSE COMMENT FORM 

Q No. Part 
Number 

Section 
Number Comment(s) Reserved for Response 

Q – 90 4 605500 
4.2.1 

The PTI guideline allows for a mass damping parameter and 
damping effectively less than the damping provided by (200 + L) / 
1200 minimum, if specialty testing is performed. Should we 
consider this a valid exception to the minimum damping 
specification of (200 + L) / 1200? 
 
If (200 + L) / 1200 formula is to be used, up to what cable 
frequency should the damping demand be applied since it is 
known that the damper's efficiency depends on frequency thus the 
damper devices cannot cover efficiently more than few 
modes? Even friction dampers which cover wider range of 
frequencies than viscous dampers, have efficiency limitations. 

Section 4.2.1 provides for a minimum damping 
level, which takes precedence over PTI. The 
design-builder should select frequencies 
corresponding to the relevant vibration modes to 
demonstrate the minimum.  The minimum damping 
value is necessary, but not necessarily sufficient in 
accordance with 4.2.1 – the design-builder must 
satisfy the performance requirements for vibration 
limits, and provide additional damping if necessary.  
The performance standard is not a damping value, 
but rather the limits on cable vibrations as 
specified.  The type of damping device is left to the 
design-builder. 

 


